Održan sastanak predstavnika udruženja sa federalnim ministrom razvoja, poduzetništva i obrta, Amirom Zukićem

Share on facebook

U Sarajevu, u zgradi Vlade Federacije BiH, održan je sastanak predstavnika udruženja sa ministrom Amirom Zukićem. Povod održavanja sastanka je sumiranje rezultata održane 3. naučno-stručne konferencije „Potrebe privrednog sektora za tehnikom i inovatorstvom“ i razgovori oko budućih planova u realizaciji projekata u kojima se promoviše tehnika, tehnička kultura, tehnologija, inovatorstvo, inovativnost i IT tehnologija, te njihov doprinos razvoju i unapređenju privrednog sektora, a naročito poizvodnog i realnog.

Sastanku su prisustvovali Salko Križevac, predsjednik udruženja i Organizacionog odbora konferencije, Sadat Kovačević, predsjednik Skupštine. Također, sastanku je prisustvovao gospodin Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH koja je bila partner održavanja ovog naučnog i stručnog skupa.

U razogovoru, ministar Zukić je istakao važnost tehnike, inovatorstva i inovativnosti za privredu, značaj unapređenja i poboljšanja privrednog sektora primjenom inovacija i inovativnih rješenja. Ministar je ovom prilikom iskazao spremnost da ministarstvo i ubuduće podržava projekte u kojima se ističe značaj i promovišu ove oblasti.

Potpredsjednik Privredne komore FBiH, gospodin Mirsad Jašarspahić je iskazao podršku, ne samo organiziranju ovog skupa, već i drugih oblika djelovanja na unapređenju inovatorstva, inovativnosti, tehnike  i tehnologije, a koji će poboljšati privredno okruženje.

Na sastanku je također istaknuta važnost usmjeravanja mladih prema tehničkim i IT usmjerenjima, i dogovoreni su neki prijedlozi kako poboljšati ovaj segment.

Predstavnici udruženja, Salko Križevac i Sadat Kovačević, su ministru prezentovali i upoznali ga sa ciljevima rada udruženja. Predočili su suštinu organiziranja i održavanja ovakvih skupova. Također, ministru su prezentovali daljnje aktivnosti rada udruženja, te projekte koji se planiraju realizovati u narednom periodu. Neki od projekata su dugoročni i zahtijevaju i sistemsko i zakonsko uređenje, ali je ministar podržao te projekte, te podržao da u tom pravcu treba raditi i da podršku od  ministarstva i njegovu ličnu podršku možemo očekivati.

Tom prilikom, ministru je uručena zahvalnica za njegov lični doprinos organiziranju ovog skupa, te zahvalnica ministarstvu za podršku.

Sastanak je bio veoma kostruktivan sa nekoliko konkretnih prijedloga, te je dogovoreno da se u narednom periodu održi sastanak sa predstavnicima ministarstva na kojem će se dogovoriti koraci na realizaciji određenih projekata.

Podijelite članak na socijalnim mrežama

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Povezane

Vijesti

Novosti

Poziv za 2. Sajam inovacija i inovativnosti

Udruženje „CRPIT“ Sarajevo, uz podršku i pokroviteljstvo Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, priprema održavanje 2. Sajma inovacija i inovativnosti INN&TECH. Organizacijom sajma želimo promovisati bosanskohercegovačke