Tema i ciljevi

O konferenciji

O konferenciji

Konferencija „INN&TECH“ – konferencija o značaju razvoja tehnike, tehnologije, inovatorstva, inovativnosti i IT tehnologija, je naučno-stručni skup kojim se želi promovisati značaj razvoja ovih oblasti za društvo, društvenu zajednicu, privredni i ekonomski razvoj, a naročito, razvijanje svijesti kod mladih o značaju obrazovanja za tehnička i informatička usmjerenja.
Globalno tržište je turbulentno, zahtjevi od proizvoda dosta visoki, nivoi tehnike, tehnologije i organizacije praćeni novom proizvodnom filozofijom, profilirali su uslove koje kadrovi moraju ispunjavati. U proizvodno orijentiranom tržištu, da bi se obezbijedila konkurentna proizvodnja neophodno je kvalitetno obrazovanje u svim sferama ljudske djelatnosti. Kada se govori o privrednom sektoru nameće se obaveza radikalnog reinženjeringa kao uslov opstanka preduzeća jer je proizvodnja uslov razvoja i opstanka države.
Država je konkurentna ako su u njoj konkurentna prije svega proizvodna preduzeća.
Suočeni sa odlaskom mladih visokoobrazovanih kadrova iz BiH, rapidno smanjen broj upisanih studenata, nedostatak laboratorija na fakultetima i praktičnih vještina kroz nastavu, sve manja povezanost visokoobrazovnih ustanova sa privrednim subjektima stavljaju sve nivoe vlasti pred ozbiljne izazove.

Iz toga razloga, INN&TECH konferencijom želi se potaknuti Univerziteti, privredne komore, privredne subjekte, udruženja klastera, institute i sva druga udruženja da sinergijskim djelovanjem trasiraju optimalan put ka konkurentnom privrednom sektoru.
Kada se govori o elementima konkurentnosti privrede tu se prevashodno misli na: kadrove, materijale, tehnologiju, organizaciju, energiju, recikling proizvoda i ekološku ravnotežu.
Kadrovi moraju biti inovativni, kreativni u sektorima industrije koji baštine tradiciju u BiH, kao što su metalska, elektroindustrija, drvoprerađivačka, farmaceutska…
Posebnu pažnju država bi trebala usmjeriti na informacione tehnologije bez kojih danas ne može funkcionirati niti jedan privredni i neprivredni sistem. Uz to IT pružaju jako kvalitetno i jeftino zapošljavanje u globalnom okruženju.
Inovatora imamo, inovacija takođe, ali nema podrške za realizaciju i finalizaciju ideje. Jako su malo zainteresirani kako vlasnici finansijskog kapitala, tako i država u cjelini.
Inovatori se ne rađaju, oni se njeguju i školuju od osnovnog obrazovanja. Zadatak svih nas je da pronađemo najinovativniji put.

Ciljevi konferencije

Cilj konferencije je razvijanje i podizanje opće svijesti o značaju tehnike, tehnologije, tehničke kulture, inovativnosti, inovatorstva i IT tehnologija za društveni interes. Cilj je i da se izvrši sinergija obrazovnog, privrednog i naučnog sektora, a sve u cilju konkurentnog i ekonomski stabilnog društva. Konačan cilj su mladi, učenici srednjih i osnovnih škola, te studenti, da se razvije njihovo interesovanje  prema tim oblastima.

Agenda

Program

Vrijeme

Tema / Predavanje

Govornik / Predavač

Lokacija

 

PANEL DISKUSIJA:

 

 

PANEL DISKUSIJA:

 

 

PANEL DISKUSIJA:

 

GOVORNICI:

Organizaro zadržava pravo izmjene programa/agende

Govornici i predavači

5Prof. dr. Samim Konjicija

Prof dr. Samim Konjicija

3Prof. dr. Hazim Bašić

Prof. dr. Hazim Hašić

speaker5

Dr.sci. Džemo Tufekčić

On - line

Registracija za konferenciju

Preuzimanje

Teme i predavanja

Predavači

1

Predavač1

2

Predavač2

3

Predavač3

Organizacioni odbor

Prof. dr.

Hazim Bašić

Prof. dr.

Samim Konjicija

Profesor emeritus

Dr. sci. Džemo Tufekčić

Prof.

Salko Križevac

Prof.

Sadat Kovačević

Prof.

Edin Smajić

9Adin Begić, prof
Prof.

Adin Begić

ibraga
Prof.

Ibrahim Đogić

8Esat Erović, prof
Prof.

Esat Erović

mr

Mirsad Jašarspahić

nađa
mr

Nađa Zubčević

274803875_384650776360910_7689195203381149430_n
Vanr. prof. dr.

Adis Muminović