Zaključci 6. naučno-stručne konferencije INN&TEC

Share on facebook

Šesta naučno-stručna konferencija „INN&TECH“, konferencija o značaju razvoja tehnike, tehnologije, inovatorstva, inovativnosti i informacionih tehnologija, održana je 25. januara 2023. godine u Sarajevu, Hotel Hills. Konferenciju je održana u organizaciji Centar za razvoj i promociju inovatorstva, tehnike i informacionih tehnologija – CRPIT, pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta. Konferenciji je prisustvovalo preko 500 učesnika iz cijele Bosne i Hercegovine. Na skupu su govornici kroz obraćanja, predavanja i panel diskusije istakli značaj ovih oblasti, te su usvojeni određeni zaključci, kao prijedlog mjera svim nivoima vlasti, na čemu trebaju raditi i u kojem pravcu djelovati u cilju razvoja prosperitetnog društvo i razvijanje privrede. Ti zaključci su sljedeći:

1. Obrazovne ustanove se moraju u narednom periodu i kroz segment nastavnog procesa jače povezati sa poslovnim sektorom kroz različite vidove organizacije dualnih studija i obrazovanja.

2. Za organizaciju dualnog obrazovanja, zbog niza aktera koji se kao novi stakeholder-i uključuju u proces realizacije (poslovni sistemi, komore, zavodi za zapošljavnje, inspekcijski organi, i dr.), potrebno je razviti i donijeti i odgovarajuću zakonsku legislativu kako ovaj nastavni proces ne bi postao kontraproduktivan i doprinio novom urušavanju obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

3. Podzakonskim aktima treba jasno ograničiti učešće nekih tradicionalnih studija u ovom konceptu, kako je to regulisano u razvijenom svijetu, kako bi se zadržao viševjekovni karakter i kvalitet ovakvih studija.

4. Energetska tranzicija, da bi bila uopšte moguća, doći će do potrebe za korištenjem “pametnih mreža”. U ovom procesu glavni izazovi bit će ekonomske prirode.

5. Da se započne sa implementacijom Strategije razvoja FBiH 21-27, s obzirom da se po tom pitanju do sada nije ništa uradilo. To uključuje reformu obrazovanja i izmjenu kurikuluma IT obrazovanja, te osnivanje trening centra za nastavnike, kako bi se unaprijedile njihove digitalne kompetencije.

6. Trebamo znati kako predavati sadržaje (i naslijeđene i buduće), sadržaje jezikom digitalnih urođenika.

7. Ako digitalni pridošlice (nastavnici) doista žele doprijeti do digitalnih urođenika (studenata), moraju napraviti promjenu.

8. Osmisliti urođeničku metodologiju koja treba sadržavati sasvim novi pristup učenju.

Podijelite članak na socijalnim mrežama

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Povezane

Vijesti

Novosti

Poziv za 2. Sajam inovacija i inovativnosti

Udruženje „CRPIT“ Sarajevo, uz podršku i pokroviteljstvo Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, priprema održavanje 2. Sajma inovacija i inovativnosti INN&TECH. Organizacijom sajma želimo promovisati bosanskohercegovačke